عدم قطعيت سيستماتيك
علي رغم استفاده از تمام ضرايب تصحيح شناخته شده جهت رفع خطا هاي موجود در فرايند هاي كاليبراسيون ، جمع آوري داده ها و تعداد كم داده ها باز هم ممكن است تعدادي از خطا هاي سيستماتيك باقي بمانند. محاسبه مقدار واقعي خطاي سيستماتيك در يك اندازه گيري نياز به مقايسه مقدار واقعي كميت اندازه گيري با مقدار اندازه گيري هاي خوانده شده دارد. به هر حال با توجه به اينكه مقدار واقعي يك كميت هنوز ناشناخته مي باشد ، نياز به انجام آزمون هاي خاص يا استفاده از داده هاي موجود مي باشد تا اطلاعات عدم قطعيت سيستماتيك فراهم شود.
مثال هاي زير به ترتيب اولويت آورده شده است :
الف : آزمون هاي درون كارگاهي يا درون آزمايشگاهي ، بدست آوردن توزيع خطاهاي سيستماتيك بين محيط هاي مختلف را ممكن مي سازد
ب : مقايسه ابزار هاي اندازه گيري با ابزار مرجع در محيط واقعي آزمون ، ممكن است استفاده شود.
ج : مقايسه اندازه گيري هاي مستقل كه به قوانين مختلف وابسته اند ، مي تواند اطلاعات عدم قطعيت هاي سيستماتيك را فراهم آورد .
د : هنگامی که مشخص می شود یک خطای سیستماتیک از یک علت خاص ناشی می شود، برای محاسبه گستره خطای سیستماتیک، کالیبراسیون باید در کل گستره عملکرد ابزار انجام شود.
ه : در جایی که هیچگونه منبع اطلاعاتی جهت تخمین عدم قطعیت سیستماتیک وجود ندارد ، تخمین باید بر اساس فرض باشد و تخمینی از حد بالای خطای سیستماتیک مورد نیاز می باشد.
و : اگر میانگین نتایج ابزار های اندازه گیری با نتایج پیش بینی شده از اجزای عدم قطعیت سیستماتیک تفاوت داشته باشد، می توان نتیجه گرفت که یک منبع عدم قطعیت نا دیده گرفته شده است.