برای هر واحد صنعتی که با ساخت محصولی سروکاردارد، بازرسی و کنترل کیفیت هر دو لازم است. بین این دو تفاوت آشکاری وجود دارد در بازرسی به کیفیت محصلولی که ساخته شده است اهمیت داده می شود و کار بازرسی با تعیین محصولات خوب و بد پایان می پذیرد. برای مثال اگر ساخت 1000 قطعه با اندازه 0/250± 10/000 سانتیمتر در نظر باشد بازرس قطعات ساخته شده را اندازه گیری کرده و قطعات خارج از اندازه مورد نظر را رد می کند و تولید تا تهیه تعداد لازم یعنی1000 قطعه ادامه می یابد. برعکس بازرسی در کنترل کیفیت به فرآیند تولیدی که محصول را می سازد توجه می شود و درباره آینده تصمیم گیری می شود.
در کار کنترل کیفیت سعی می شود که امکانات تولید بنحوی تنظیم شوند که همیشه و یا تقریباً همیشه محصول خوب تولید شود. کنترل کیفیت از بازرسی به عنوان وسیله ای جهت رسیدن به این هدف استفاده می کند. در صورتیکه برنامۀ کنترل کیفیت موفقیت آمیز باشد نیاز به بازرسی به مقدار گذشته کم خواهد شد و ممکن است نیاز به بازرسی از بین برود. راههای مختلفی برای کنترل کیفیت وجود دارد که یکی از مهمترین آنها روشهای آماری کنترل کیفیت است. برای مثال در حین تولید قطعات مثال بالا می توان نمونه هائی متناوب از قطعات ساخته شده برداشت و هر قطعه را در نمونه برداشته شده بازرسی کرد.
اگر کیفیت اقلام یک نمونه بخصوص رضایت بخش بود ادامه تولید اجازه داده شود و در غیر این صورت بلافاصله اقدام اصلاحی انجام گیرد. بطور خلاصه اطلاعاتی که از بازرسی یک نمونه از محصول بدست می آید در تصمیم گیری در مورد اینکه آیا ایجاد تغییری در فرایند تولید لازم است یا نه مورد استفاده قرار می گیرد.
آزمایشگاه کالیبراسیون رسام